skip to main content
sluta rka

Frågor och svar

Sök svaret på din fråga här nedan eller ring oss på 020-84 00 00.

Arbetar du i vården och har en fråga? Välkommen till vår sida för vårdgivare

Vad är Sluta-Röka-Linjen?

Vi är en kostnadsfri nationell stöd- och behandlingstelefon för alla rökare och snusare som har funderingar kring sina tobaksvanor. Våra behandlare är utbildade tobaksavvänjare och har en bakgrund inom vård, tandvård, beteendevetenskap, folkhälsovetenskap och hälsopedagogik. Vi erbjuder även stödsamtal för anhöriga och handledning till tobaksavvänjare.

Driften av linjen sker inom Stockholms läns landsting i samarbete med Karolinska Institutet och verksamheten finansieras huvudsakligen med statliga medel.

Hur arbetar Sluta-Röka-Linjen?

Sluta-Röka-Linjen arbetar med tobaksavvänjning, främst genom stödjande telefonsamtal. Du kan även få kontakt med oss via hemsidan där man kan chatta med oss eller gå in på vår logg. Vi vill vara lyhörda, värderingsfria och erbjuda ett kompetent stöd till dem som ringer.

Gemensamt brukar vi komma fram till en fimparplan. Vi hänvisar också till andra tobaksavvänjare om det behövs.
Samtalen med klienterna kan vara korta eller långa, bestå av enstaka eller många frågor och sträcka sig över ett eller flera tillfällen.

Vilka är fördelarna med att sluta?

Du vinner mycket på att sluta röka eller snusa! Riskerna för hjärtinfarkt, stroke
lungcancer och KOL minskar.
Sannolikheten att dina barn får astma och allergier minskar. Barnen slipper också oroa sig för vuxnas rökning.
Du slipper stressen att hinna med att röka eller att ha snusdosan med dig.

Ska jag sluta tvärt?

Sluta gradvis eller tvärt? Det är din motivation och beslutsamhet som avgör vilken metod du ska välja. En del klarar av cold turkey-varianten medan andra har glädje av en lugnare inskolning till livet utan tobak. Det senare gäller speciellt dig som har testat och inte lyckats med den snabba metoden.
Den lugnare metoden handlar om planering och åtgärder i flera steg för att exempelvis undvika platser och situationer där du vant dig vid att röka eller snusa. Sluta-Röka-Linjen kan ge dig stöd hur du än väljer att göra.

Hur kan en avvänjningsplan se ut?

Det kan vara så enkelt som steg 1-3 nedan:
1) Bestäm dig: kolla i almanackan när du kan tänka dig att sätta ett stoppdatum.
2) Förbered dig: ta bort allt som har med cigaretter, rökning och snus att göra från ditt hem. Släng askfat och tändare. Tänk efter vilken hjälp du vill ha – stöd förbättrar dina chanser att lyckas.
3) Håll ut: i början kommer suget ofta. Ta till olika knep och strategier som att dricka ett glas vatten, äta en frukt, lyssna på en favoritlåt eller ringa en kompis när suget sätter in. Hitta nya vanor.

Ring oss om du behöver hjälp!

Finns det läkemedel som fungerar?

Nikotinläkemedlen är väl beprövade, receptfria och kan lindra abstinensbesvär. Vanligast är plåster, tuggummi och sugtablett som alla fördubblar chansen att lyckas sluta. Man kan också använda nikotinläkemedlen för att trappa ned antalet cigaretter och hitta den typ av läkemedel som man trivs med före rökstoppet.

Det finns också två receptbelagda läkemedel, Zyban och Champix, som du kan diskutera med din läkare. Dessa fungerar bäst i kombination med stöd. Ring gärna oss om du vill diskutera de olika läkemedlen.

Törs jag börja feströka?

Kopplingen mellan alkohol och nikotin är ofta stark. En klok strategi kan vara att ta det litet lugnt med alkoholen de första rökfria veckorna. Många drömmer om att kunna feströka, men tyvärr är det en klassisk återfallsfälla. Har kroppen varit van vid en daglig tillförsel av nikotin går det sällan att ställa om belöningssystemet till att få det någon gång då och då. Diskutera gärna med oss på Sluta-Röka-Linjen.

Är snus mindre skadligt än cigaretter?

I Sverige finns cirka en miljon snusare. Snuset är hett omdebatterat. Visst, snus är mindre skadligt än halsblosset på cigaretten, men det gör inte snuset ofarligt.

Snusaren stör inte sin omgivning, men snus innehåller nikotin som tillsammans med vanan skapar ett beroende som kan vara svårt att bryta. Kända risker som snusaren utsätter sig för är ökad risk för cancer i bukspottkörteln och ökad risk för fosterdöd hos gravida. Du får dessutom fräschare andedräkt och friskare tandkött när du slutar snusa.

Kan jag få hjälp att sluta snusa?

En erfaren tobaksavvänjare kan vara till stor hjälp även för den som vill sluta snusa.

Sluta-Röka-Linjen hjälper varje år hundratals personer som vill ha hjälp med att sluta snusa. Det finns endast enstaka beskrivna försök på snusavvänjning, men Sluta-Röka-Linjen gjorde 2002 en undersökning med 50 snusare som ville sluta och använde då samma metoder som vid rökavvänjning. Snusarna fick professionella råd, stödsamtal och nikotinläkemedel. Modellen fungerade lika bra på snusare som på rökare.

Kontakta oss här eller ring 020-84 00 00 om du vill ha hjälp av en professionell snusavvänjare.

Hur farligt är det att röka vattenpipa?

Många, speciellt ungdomar, uppfattar röken från vattenpipa som mindre farlig, men den ofta sötade röken kamouflerar i många fall nikotin och andra skadliga ämnen.
Hittills genomförda studier om rök från vattenpipa visar att den innehåller samma typ av skadliga ämnen och partiklar som cigarettrök och kan därmed ge samma negativa påverkan på hälsan. Även rökmassa som inte innehåller tobak kan medföra hälsorisker.

Läs mer om rökning av vattenpipa på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Är e-cigaretter ofarliga?

Elektroniska cigaretter är sedan några år tillbaka en produkt på den svenska marknaden. Det som röks är en elektronisk anordning som till det yttre liknar en cigarett och som förångar en vätska till rök när man suger på den. Att röka en e-cigg kallas ”vaping”.
De flesta e-cigg innehåller nikotin men det förekommer även nikotinfria sorter. Vissa metaller har spårats och en del personer irriteras av ångorna. Hälsoeffekterna av e-cigaretter utforskas kontinuerligt men i dagsläget kan inga slutsatser dras om de långsiktiga effekterna på hälsan av e-cigg

Här kan du läsa mer om rökning av e-cigaretter.

Hur ska jag stå emot suget?

Suget kommer och går, ofta är det som värst i 1-2 minuter. Fundera på vad som skulle kunna hjälpa och distrahera dig. Exempelvis skulle du kunna:

  • Sätta upp dina skäl till varför du slutar röka eller snusa på kylskåpet. Titta på listan när det är svårt. Varför inte sätta upp en bild på ditt barn eller barnbarn?
  • Förbereda dig genom att aldrig ha cigaretter, tändare eller snus hemma.
  • Ha koll på stress, motgångar och andra fällor och vanor.
  • Hitta och lista positiva förändringar såsom doft, smak, rosigare ansiktsfärg, varmare händer och fötter, bättre kondition, mer pengar i plånboken, med mera.
  • Du kan också prova exempelvis motion, musik, avslappnande andning, att ringa en kompis – eller Sluta-Röka-Linjen.

Bakslag! Är det kört nu?

Har du tagit en cigarett eller en prilla fast du egentligen har slutat?
Bakslag är vanliga och går att åtgärda. Dina ansträngningar har inte varit förgäves och det är inte för sent att fortsätta där du var.

Fundera ut vad det var som hände. Hur kommer det sig att du tog den där cigaretten eller prillan? Gick du själv till kiosken eller var det någon som bjöd dig? Hur kan du undvika att hamna i den situationen igen?

Har du kvar din motivation? Fundera på hur du ska kunna stå emot nästa gång. Ring gärna och bolla dina tankar med oss.

Hur kan jag som närstående stötta?

Känslor av oro och frustration kan dyka upp när du utan resultat försöker övertyga någon i din närhet att sluta med tobak.
Först och främst måste den som slutar känna egen motivation; att sluta för att vara någon annan till lags är svårt.
Men som närstående är din roll ändå viktig. Agera som en coach genom att visa intresse, ge stöd och bistå med goda exempel. Tipsa gärna om Sluta-Röka-Linjen. Var sparsam med skräck-information och hurtfriska tillrop som ibland kan motverka sitt syfte. Du kan påverka och stödja genom att ställa frågor om hur ett rökstopp skulle kunna gå till och om tidigare erfarenheter av rök- eller snusstopp.
Ta reda på vilket stöd den du vill stötta skulle uppskatta!

Ring oss gärna om du vill diskutera och få tips.

Mitt barn röker. Vad kan jag göra?

Det är mycket som oroar när barnen blir tonåringar och det gäller inte minst alkohol och tobak. Det finns inga enkla svar på och regler om hur man ska göra, men det finns råd och erfarenhet att stödja sig på. Bland annat i handboken ”Röker ditt barn?” som kan laddas ner här. Råden i broschyren är baserade på forskningsresultat och gäller även för ungdomar som testar snus eller annan tobak. Appen ”Fimpaaa!” erbjuder stöd till den som är ung och vill sluta röka.

Det finns dock inga standardlösningar, det är du som känner ditt barn bäst som vet vad som fungerar.

Här är några tips på vägen:

  • Kom ihåg att du som vuxen är ditt barns bästa förebild. Rök eller snusa inte inför ditt barn.
  • Var tydlig med dina åsikter om tobak.
  • Prata om saken. Varför röker man? Vad gör det för hälsan, utseendet och ekonomin?
  • Uppmuntra och stöd rökfria aktiviteter.
  • Ge stöd och uppmuntran och hänvisa gärna till skolsköterska, vårdcentral eller Sluta-Röka-Linjen om ditt barn vill sluta.

Kan man få stöd på andra språk av Sluta-Röka-Linjen?

I dagsläget kan Sluta-Röka-Linjen erbjuda trepartssamtal via tolk på sex olika språk: arabiska, persiska, ryska, spanska, somaliska och turkiska. Tolksamtalen sker främst via hänvisning från vården men det går även att själv kontakta linjen via telefon eller kontaktformulär på hemsidan för fortsatt stöd på sitt eget språk.

Här på hemsidan hittar du mer information om hänvisning under fliken ”Other languages” Här finns även översatta texter om att sluta röka samt länkar till andra aktörer som också erbjuder stöd på andra språk än svenska.

När kan jag ringa Sluta-Röka-Linjen?

Du kan ringa till oss helt gratis, både från mobil och från fast telefon, när du själv känner dig redo. Du behöver inte ens ha bestämt dig för att sluta.
Vi kan svara på dina frågor och ge dig stöd i att komma fram till hur just du ska genomföra ditt eventuella snus- eller rökstopp. Du är också välkommen att ringa oss efter att du har slutat med tobak.

Våra öppettider är måndag-torsdag kl 9.00-20.00 och fredag 9.00-16.00.

Om jag har en annan fråga?

Skriv din fråga eller dina funderingar i meddelanderutan i kontaktformuläret så svarar vi så snart vi kan. Eller ring oss på 020-84 00 00. Välkommen med din fråga!